Cervicaal facetsyndroom

Facetgewrichten zijn gewrichtjes die worden gevormd tussen 2 nekwervels, zowel aan de linker als aan de rechterkant. Deze worden omgeven door een gewrichtskapsel en beide gewrichtsoppervlakken worden bekleed met kraakbeen. De facetgewrichten zorgen ervoor dat de nek kan bewegen. Pijn aan deze gewrichtjes wordt meestal aan de achterkant of zijkant van de nek ervaren.

Oorzaak
Bij het cervicaal facetsyndroom zijn 1 of meerdere van deze gewrichtjes betrokken. Door bewegingen in de nek worden de facetgewrichten maximaal gerekt of in elkaar gedrukt, wat in sommige gevallen pijnklachten kan geven. De klachten ontstaan meestal op basis van overbelasting, een verkeerde houding en kunnen toenemen door bijvoorbeeld artrose.

Symptomen
- Nekpijn (meestal alleen links of rechts).
- Uitstralende pijn naar de schouder of schedel.
- Pijn die toeneemt bij het bewegen van de nek.
- De bewegelijkheid van de nek is beperkt.

Diagnose
De diagnose wordt vaak gesteld aan de hand van een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek. Aanvullend onderzoek heeft geen meerwaarde voor het aantonen en wordt alleen toegepast om ernstige klachten (bijvoorbeeld een fractuur) uit te sluiten.

Behandeling
De behandeling bestaat vaak uit een combinatie van oefentherapie en mobilisaties (speciale behandeltechnieken), deze geven vaak binnen enkele weken verbetering in de klachten. In sommige gevallen kan manuele therapie geïndiceerd zijn.