Polsblessure

Vaak gaat het bij een polsblessure om een letsel na een trauma, zoals bij een val op de uitgestrekte hand. Hierdoor kunnen de banden en het kapsel rondom de pols opgerekt en soms gescheurd zijn. Dit veroorzaakt zwelling. Door de zwelling ontstaat drukpijn in en rond de pols en u kunt uw polsgewricht minder goed bewegen. Ook overbelasting kan polsklachten geven. Er is dan sprake van een chronische irritatie van weke delen zoals spieren, pezen en banden. Deze overbelasting wordt veroorzaakt door moeilijke, herhalende of (te) zware activiteiten, werk of sportoefeningen. Bewegen van het polsgewricht is dan beperkt en pijnlijk.

Na een trauma kunt u letsel aan de pols herkennen aan:
- (Druk) pijn en warmte rond het polsgewricht
- Belemmering bij het bewegen van de pols
- Zwelling van het polsgewricht

Overbelasting van de pols herkent u aan:
- Pijn in de pols die optreedt aan het begin, tijdens of na de inspanning
- Pijn bij het buigen en strekken
- Pijn na langdurig bewegen
- Pijn bij het bewegen tegen weerstand of tillen van zware voorwerpen
- Zwelling en soms warmte en roodheid

Wat kan ik zelf doen?
Bij een letsel/aandoening van de pols na een trauma past u het beste direct de ICE-regel toe:
ICE = Koel het gewricht 15 tot 20 minuten met water, ijs of een cold-pack. Om bevriezingsverschijnselen te voorkomen legt u een doek tussen de huid en het ijs of de cold-pack. Herhaal dit, de eerste twee dagen, vier tot vijf keer per dag.
I = Immobiliseren: Houd de pols stil. Draag een polsbrace of tape tijdens sport en zo nodig in het dagelijks leven. Hiermee krijgen pezen en banden de gelegenheid om te herstellen
C= Compressie: Leg een drukverband aan
E = Elevatie: Leg de pols regelmatig op een verhoging, liefst boven harthoogte

Als de klachten binnen enkele dagen niet verminderen is het zinvol om de fysiotherapeut of de (huis)arts ernaar te laten kijken.

Als de klachten niet afnemen, kan er sprake zijn van herstelbellemerende factoren. Mogelijk bewegen de middenhandsbeentjes niet optimaal, waardoor de bewegelijkheid van de pols beperkt wordt. Dit kan verholpen worden door een manueel therapeut.