Tenniselleboog

Een tenniselleboog (ook wel tennisarm) is een overbelasting van pezen en/of spieren van de onderarm. De aanhechtingen van de pezen van deze spieren zitten aan de boven-buitenkant van de elleboog. Soms zit de overbelasting aan de binnen-onderzijde van de elleboog. Dan wordt het een golferselleboog genoemd. De pijn is erg vervelend, maar niet schadelijk. De meeste tennisellebogen genezen vanzelf binnen 6 tot 8 maanden.

De belangrijkste oorzaak is overbelasting van de onderarmspieren die de hand strekken (tenniselleboog) of de hand buigen (golferselleboog). Oorzaken voor het krijgen van een tenniselleboog kunnen gebruikelijke én ongebruikelijke activiteiten zijn. Zo komt het voor bij mensen die hun normale activiteiten (blijven) doen, maar waarbij hun lichaam er minder goed tegen bestand is. De belasting en de belastbaarheid van deze mensen is dan uit balans.

Een veelgehoorde klacht is een pijnlijke plek op en rond het bot aan de buitenzijde van de elleboog. De pijn kan uitstralen in de onderarmspieren en neemt toe bij bovenhands tillen van (zware) voorwerpen, knijpen (zoals bij iemand een hand geven of een vaatdoek uitwringen) en bij strekken van de pols terwijl de elleboog recht is. Het vasthouden van voorwerpen zoals een mes, vork of een kopje of een pen kan moeilijk zijn. Ook kan het soms lastig en pijnlijk zijn om uw arm volledig te strekken en zijn er klachten tijdens het gebruik van een computermuis.

Wat zijn risicofactoren?
Overmatig gebruik van de onderarmspieren door herhaalde bewegingen, vormen de oorzaak van de klachten. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je schildert, kleding uitwringt, een schroevendraaier gebruikt of een computermuis veelvuldig gebruikt.

Wat kan ik zelf doen?
Het is belangrijk te weten dat een tenniselleboog in de meeste gevallen vanzelf over gaat. Om snel herstel te bevorderen kunt u zelf zorgen voor een goede doorbloeding van de pees door uw arm licht belast te blijven bewegen. Probeer bewegingen die de pijn veroorzaken zoveel mogelijk te vermijden. Er is geen bewijs dat doorgaan met sporten schadelijk is. U kunt ter verlichting van de pijn eventueel met een brace/elleboogband sporten, maar het herstel van de elleboogklachten gaat niet sneller door de tenniselleboogband.

Wat kunt u verder doen
Oefen met lichte rekkingen van de pols, waarbij de vingers naar de binnenzijde van de onderarm worden gebracht en de arm langzaam gestrekt wordt. Beweeg, zonder belasting, binnen het bewegingsgebied waar de minste klachten optreden. Mocht u hulp nodig hebben bij het deze klachten dan kunnen wij op de praktijk een echo maken om de kwaliteit van de pezen van de onderarm te beoordelen. Bij het behandelen van tenniselleboogklachten wordt vaak gebruik gemaakt van Shockwave therapie.